2011. február 19., szombat

Kamu thai csirkés sali

Pár éve elvesztettem egy fogadást. Annával (akinek a tollából A kanapé sztorit is ismerhetitek) fogadtunk, hogy amennyiben ő kibírja egy hónapig póker nélkül, én megtan
ítom főzni, vagy legalábbis elkészítek előtte tíz általa választott kaját, ami közben ő lelkesen jegyzetelhet. A fogadásnak persze nevelő célzata volt, és örültem, hogy elvesztettem, azonban egy pár alkalom után megszakadtak ezek az esték, mivel Anna besokkalt már az egyedül, listáról való bevásárlás gondolatától is. Azóta Amszterdamban túlestünk az első indai, húsos kaja elkészítésén, persze ezt még közös bevásárlás előzte meg. Péntek este azonban a nyersanyagokkal felvértezve várt, és - bár amikor odaértem, még nem tudtam pontosan, mit fogunk enni - végül olyan kaja kerekedett ki belőle, amit egy héten belül tuti újra megcsinálok.

Hozzávalók a salihoz:
  • egy fej jégsaláta
  • 2 nagyobb répa lereszelve
  • 3 közepes paradicsom
  • egy kisebb uborka
  • 1 csomag újhagyma, a zöldjével együtt
  • bármi, ami kézbe kerül és beletehető egy salátába
Hozzávalók a sali öntethez:
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 3 cm reszelt gyömbér
  • 1,5 nagy gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 ek citromlé
Ezek persze csak hozzávetőleges arányok, pláne, hogy ha nagy salit csinálunk, ennyi öntet kevés lesz hozzá. Amúgy összekeverni, és kész.

A húshoz:
  • fél kg csirkemell picire kockázva
  • egy kis doboz joghurt háromnegyede
  • 1,5 ek szójaszósz
  • 3 cm reszelt gyömbér
  • 3 gered fokhagyma apróra vágva
  • egy fél citrom leve
  • egy csorgatásnyi olívaolaj
A húst bepácolom a fentiekbe, kicsit hagyom állni, aztán kis olívaolajon készre sütöm. Só nem kell bele, a szójaszósz elég sós!

A végén összekeverem a salátát, a húst és az öntetet, és megszórom sós mogyoróval. (Ideális esetben ezt együtt lehet sütni a hússal, vagy külön megpirítva, és mozsárban apróra törve szórni a salira. Mi csak szimplán elfelejtkeztünk erről, és persze a fotózás után, egészben szórtuk a salátára.) Isteni! :)

Nincsenek megjegyzések: