2008. december 24., szerda

Beigli



Már harmadik éve, hogy Nagyival együtt sütjük a beiglit Karácsonyra. Előtte mindig Dédivel sütötte, aztán Anyu is besegített, és most jöttem én. Nagyi beiglije egyszerűen tökéletes, és azt hiszem megkaptam tőle a legnagyobb bókot, amit csak mondhatott: már egyedül is meg tudnám csinálni! :) A recept még Déditől maradt fent,ugyanis Nagyi lediktáltatta vele az összes jól bevált családi receptet, begépelte, és bekötve a család minden nőtagja kapott egy-egy példányt. Ebből az eredetileg pozsonyi kifli receptből lesz a világ legtökéletesebb beiglije.





Hozzávalók:

A mákos töltelékhez:
  • 1 kg darált mák
  • kb. 1/2 liter tej
  • kb. 1/2 kg cukor
  • fél vaníliarúd félbevágva
  • reszelt citromhéj
  • esetleg reszelt alma (hogy tovább puha maradjon)
A tejet a cukorral felteszem melegíteni, beledobom a vaníliarudat, és megvárom, amíg a cukor összeolvad a tejjel. Ekkor beleöntöm a mákot, és addig kevergetem (viszonylag gyakran), amíg a megfelelő sűrűségű (még kenhető) nem lesz. Ha ez megvan, akkor belekeverem a citromhéjat, lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni.

A diós töltelékhez:
  • 1 kg darált dió
  • kb. 6 dl tej
  • kb. 1/4 kg cukor (ez függ a dió édességétől)
  • fél vaníilarúd félbevágva
A tejet a cukorral felteszem melegíteni, beledobom a vaníliarudat, és megvárom, amíg a cukor összeolvad a tejjel. Beleöntöm a diót, és folyamatosan kevergetve (tényleg hamar leég) a megfelelő sűrűségűre főzöm. Ezt is hagyom kihűlni.

1 adag tésztához (ez kb. 2 közepes rúd):
  • 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg margarin
  • 7 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő 2-3 ek langyos tejben felolvasztva
  • csipet só
A lisztet a margarinnal, és a cukorral összemorzsoljuk, közben a tojásokat szétválasztjuk, és az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kis cukorral és sóval. Ha kész a "morzsa", kis fészket csinálunk a közepére, beleöntjük a felfutott élesztőt és a tojásokat, majd összedolgozzuk. Egy nem nagyon ragadós, puha, formázható tésztát kell kapnunk (ha nehezen formázható, dolgozzunk bele egy kis tejet). A tésztát kettéosztjuk, kis téglalap alakú gömböcöket gyúrunk belőlük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel (a vaníliarudat időközben kihalásszuk belőle, és alaposan lenyaljuk), és nagggyon szorosan feltekerjük. A másik gömböcöt is megkenjük, majd feltekerjük, majd tepsibe fektetve megszúrkáljuk szabályos távolságokra egy hústűvel (hogy ki tudjon jönni a levegő valahol), és lekenjük tojássárgájával. Betoljuk a sütőbe, és 200 fokon gyönyörű barnára sütjük. Mi khm... 14 rudat csináltunk... :) És idén ment bele töltelékként igazi, eredeti szatmári szilvalekvár is... Nyamm...

Nincsenek megjegyzések: