2008. december 28., vasárnap

Püspökkenyér



Drága Nagyikám zsírmentes diétára van ítélve már hosszú-hosszú ideje. Mégis minden vasárnap, és ünnepekkor süt, főz, és csak néha rosszalkodik egy-egy falat erejéig. Így amikor D. Nagymamájánál (nála is volt ám sütni 23-án :) ) megláttam ezt a receptet, muszáj volt elkészíteni még aznap este, hogy a szokásos karácsonyi ebéd utánra Nagyinak is legyen valami, ami nem okoz lelkifurdalást! Rendkívül egyszerű, és az őzgerincforma kivajazásán kívül semmilyen zsiradék nincs benne. Viszont aszalt gyümölcsök annál inkább! Egy adag kb. 2 rúdra elegendő.

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 6 egész tojás
  • összesen 35 dkg súlyban: dió, mazsola, aszalt gyümik (pl. aszalt eper, ananász, szilva, stb.), és apróra vágott étcsoki darabok
A cukrot a tojásokkal jól összedolgozom. Ezt tényleg alaposan kell csinálni, mert mivel nincs a sütiben se sütőpor, se szódabikarbóna, így a kidolgozott tojások fogják megemelni, mint a piskótánál. Ha ez kész, beleszitálom a lisztet, és összekeverem vele. Végül belemennek az aszaltgyümölcsök/magvak/csoki darabok, és egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük a tésztát. 170 fokon, 20-25 perc alatt készül el.

Nincsenek megjegyzések: