2008. december 23., kedd

Kuszkusszal töltött csirke




Az idei szülinapomon elég jó volt a termés, hála a rokonok kisebb-nagyobb tanácstalanságának, illetve jó megérzésének - így besegíthettem az ötletelésbe, és ezért végre magaménak tudhatom a Szakácsok Könyvét, Váncsa ezeregy receptjét, és - hogy mesterhármassá váljon ez a párosítás - Fűszeres Eszter nemrégiben kiadott szakácskönyvét, a Fűszer és lelket. Ez a recept a Szakácsok Könyvéből való, és csak ajánlani tudom. Különleges, és mégis egyszerű. Hozzávalók:

  • egy kb 1 kg-os konyhakész csirke (kb 4 főre)
A páchoz:
  • 3 ek aprított koriander
  • 3 ek aprított petrezselyem
  • 1 ek őrölt római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 ek harissa
  • 1 dl olívaolaj
  • fél citrom leve
A töltelékhez:
  • 250 gramm kuszkusz
  • 1 csipet sáfrány
  • 75 gramm aprított aszalt gyümölcs
  • 50 gramm mazsola beáztatva
  • szezámmag
  • 2 ek aprított koriander
A páchoz összekeverem a hozzávalókat, a csirkét bekenem vele, és 2-3 órára lefedve hűtőbe teszem. A kuszkuszhoz a forrásban lévő vízbe egy csipet sáfrányt teszek, és ezzel leöntöm a kuszkuszt. Ha megduzzadt, és kihűlt, belekeverem az aszalt gyümölcsöket, a szezámmagot, és a koriandert, majd az egészet beletöltöm a csirkébe. A madarat megkenem a maradék páccal, a lábait zsineggel összekötöm, hogy a kuszkusz biztosan ne mászkáljon el. Végül a sütőbe tolom, kb. 1,5 órára. Tipp: több kuszkusz kell, mint ami a csirkébe fér, mert hamar elfogy! :)

Nincsenek megjegyzések: