2009. február 5., csütörtök

"Kínai" zöldséges tészta

Mostanában gyakran csak arra volt időm, hogy beugorjak egy kínaiba egy fél adag zöldséges tésztáért. Aztán egyik este nagyon éhes voltam, de nem nagyon volt otthon semmi. Aztán megláttam a kosárban egy kis fej káposztát, és arra gondoltam, miért ne? Végülis van szójaszósz, meg hagyma, meg répa (durumtésztából pedig rendesen bespájzoltunk a múltkor). Így aztán elkészült ez a tészta, amiből - mivel D. kifejezetten hangsúlyozta, hogy ő ugyan nem éhes, és neki ne csináljak - végül 4 adagot csináltam. Másfelet magamnak, másfelet D.-nek :), és egyet másnapra, hogy tudjon mit vinni ebédre (persze, hogy otthon hagyta...). Alapvetően ez nem egy szaftos tészta, a szójaszósz és a tejföl keveréke viszont vékonyan bevon mindegy egyes tésztaszálat, közben pedig ropognak a zöldségek... hmmm... Legközelebb apróra vágott friss gyömbér is kerül bele.


Hozzávalók:
  • fél zacskó spagetti
  • negyed fej káposzta csíkokra vágva
  • 1 nagy vöröshagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 nagy répa lereszelve, vagy julienne-re vágva
  • egy csipet cukor
  • 5-6 ek szójaszósz
  • 1 kis tejföl (attól függ, mennyire szaftosra akarjuk, de a tejföl mennyiségének növelésével több szójaszósz is kell)
  • olívaolaj
Felteszem főzni a tésztát, közben egy wokban olajon ellezdem pirítani a hagymát. Rászórom a cukrot, hogy jobban karamellizálódjon, és rádobom a répát és a káposztát. Együtt pirítom őket, egy felespohárnyi vizet is ráöntök, hogy kicsit párolódjanak. Végül ráöntöm a szójaszószt, és a tejfölt, összekeverem, és kicsit összerottyantom. Kóstolok, majd mehet bele a tészta. Összekeverem, és gyorsan betolom. :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy "felespohárnyi vizet"...
Ez zseniális! :)))
Még nem láttam ilyet receptben fél deci helyett, de tetszik. :)

Zsuzsi írta...

Most mit mondjak, valamiért az volt kéznél... :)