2008. október 9., csütörtök

Csirke mustáros panírban citromos-mustáros fűszervajjal

D.-től kaptam egy spanyol előételfalatkás szakácskönyvet, úgyhogy most egy ideig gyakran fog előfordulni onnan recept. :) Érdekes, mert egyrészről tele van tengeri herkentyűkkel (ami engem kevéssé érint), viszont nagyon sok husis kaja is van benne, amikhez egészen fantasztikus pácok tartoznak. Most viszont egy rántott hús különleges változata következik, amiből ráadásul kimarad az az iszonytató mennyiségű olaj, amiben sütni szokás. Sőt, a mellé készített citromos-mustáros vajtól még különlegesebb lesz az egész (és ha ráteszed, akkor még ellensúlyozza is a hús kicsit szárazságát). Mi héjában főtt krumplival ettük.


Csirke mustáros panírban
  • 40-50 dkg csirkemell filé
  • 4-5 dkg vaj
  • zsemlemorzsa
  • liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek magos mustár
  • bors
A csirkét apró falatokra vágom, megsózom, megborsozom. A vajat felolvasztom, belekeverem a zsemlemorzsát, a sót, és 2 ek magos mustárt. Amikor ezek kellőképp összekeveredtek, akkor hagyom egy kicsit hűlni a "masszát". A csirkét lisztbe, tojásba, majd ebbe a mustáros zsemlemorzsába forgatom, és 45-50 perc alatt sütőben megsütöm.

Citromos-mustáros vaj
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom vagy lime
  • 1 ek magos mustár (vagy annyi, hogy a magok azért minden falatnál ropogjanak)
  • kevés bors

Ez sem egy nagy ördöngősség, a vajat szobahőmérsékletűre olvasztom, belekeverem a hozzávalókat (nem, a citromot persze nem egészben, hanem csak a levéből és a reszelt héjából annyit, amennyi éppen jól esik), alufóliával hengerré formázom, és bedobom a mélyhűtőbe, amíg vághatóvá nem szilárdul. Forró héjában sült krumplira vagy magában a húsra, esetleg másnapi szendvics alá margarin helyett is kiváló!








4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isteni volt! Nyámi. (mázli, hogy ebben nem volt füst izű só, azt még ki kell hevernem :)))
Az alsó fotó meg 10/10 pontos!
Csak így tovább!

Zsuzsi írta...

Hát igen, most egy darabig a füstölt só kimarad pedig ma is lehetett volna mibe tenni... :) A fotón pedig én is meglepődtem, hogy ilyen jó lett, de hát tudod, jó tanárom volt! :)

Névtelen írta...

Szia!
Hány fokon sütötted a csirkefalatkákat?
Köszönöm!

Zsuzsi írta...

A gázsütő 6-os fokozatán, ami kb. 170-180 fok lehet. De ha nagyon pirul, akkor vedd lejjebb, és hagyd bent tovább. Remélem, ízleni fog!