2008. október 11., szombat

Sacher torta


Ezt a tortát két éve egy barátnőm sütötte nekem először, azóta állandó résztvevője az életünknek. Az benne a különleges (a saját lekváromon kívül :) ), hogy folyadék helyett olvasztott csoki tartja össze a tésztát, így elképesztően intenzív íze van. D. pár napja azzal nyaggat, hogy tegyem már fel a Sacher tortám receptjét, mert valakinek nagyon kéne. Mondtam, hogy szívesen leírom/elküldöm/elmondom az illetőnek, de egyszerűen nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek kell. Így hát, kedves ismeretlen, ez most neked szól:

Hozzávalók:
  • 3 tábla csoki (ét)
  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt (az egyik kanál helyett mehet bele darált dió)
  • 20 dkg margarin
  • fél csomag sütőpor (esetleg kevés szódabikarbóna)
  • vanília aroma
  • baracklekvár

Vízfürdőn összeolvasztom a margarint és a darabokra tört csokit. Amíg felolvad, addig felverem a tojások fehérjét, és kifehérítem a cukorral a tojássárgákat. Ha felolvadt a csokis keverék, belekeverek egy kevés vaníliaaromát, és beleöntöm a felét a cukros tojássárgájába. A másik felét meghagyom, abból lesz majd a máz. Felváltva egy kanál lisztet és egy adag tojásfehérjét forgatok a csokis alapba. Kivajazott, kilisztezett csatos tortaformába öntöm a tésztát, és kb. 20 perc alatt készre sütöm (gázsütőn 5-ös fokozat). Ha egy kicsit kihűlt, félbevágom, és megkenem a saját, idei baracklekvárommal. :) Végül a maradék csokit mázként felhasználva megkenem a tortát, hagyom egy kicsit hűlni, és hűtőbe teszem, hogy a máz teljesen megszilárduljon.

5 megjegyzés:

Excuseme! írta...

ooo, Zsuzsi, ne haragudj, elveszitettem a fonalat, milyen maradek csokibol van a maz?

Zsuzsi írta...

A maradék olvasztott csokiból, ugyanis annak csak a fele került bele a tojássárgás-cukros keverékbe. De javítok, hátha úgy érthetőbb lesz. :)

Unknown írta...

Zsuzsuka!

Ok,h terjeszted a mennyie sacher tortádat,de nekünk mikor csinálsz újra?
ui: 10 katonát adok egy szeletért! na? :)

Zsuzsi írta...

Réku, 20-ban kiegyezhetünk... :)

Unknown írta...

...egye fene! én meg egye sacher torta :P